Plauti uogas ir daržoves būtina

Plauti uogas ir daržoves būtina

Nors sakoma, kad skaniausios uogos – tiesiai iš lysvės, higienistai tvirtina, kad taip daryti nevalia, mat net ant švariausios uogos ar vaisiaus slypi daug nematomų „pavojų“. Visas uogas, vaisius ir daržoves būtina plauti, tik ar tinkamai tai darome? Daugelis mano, kad visas uogas, vaisius ir daržoves reikia plauti tik šaltu vandeniu. Tai ne visai teisinga nuostata, nes kai kuriuos vaisius ar daržoves plaunant drungnu vandeniu geriau pasišalina įvairūs nešvarumai bei tam tikras vaisių apsaugai skirtas cheminių medžiagų sluoksnis. Beje, minkštas uogas, kaip antai braškes, žemuoges, avietes, reikia plauti kuo trumpiau, kad su vandeniu pasišalintų mažesnis kiekis vitaminų.

Nuplautus vaisius ir uogas patartina sunaudoti nedelsiant. Tad visus šiuos skanumynus tarsi galima suskirstyti į dvi dideles grupes – vienus geriau plauti šaltu vandeniu, kitus – drungnu.

Prieš gamindami maistą nuplaukite net tuos vaisius, kuriuos ketinate nulupti. Nešvarumai nuo paviršiaus gali patekti ant minkštimo per rankas. Pataria – valgo.me

Šalto „dušo“ mėgėjai

  • Mėlynes ir bruknes suberti į kiaurasamtį ir plauti šalto vandens srove.
  • Taip pat ir braškes geriausia plauti šalto vandens srove kiaurasamtyje, tik pirma būtina perrinkti, išrankioti sugedusias arba susitrynusias uogas.
  • Šalto vandens „procedūras“ mėgsta ir kopūstai. Iš pradžių pašalinami apvytę viršutiniai lapai, kurie dažniausiai pažeisti kenkėjų ar labai žemėti, ir gūžė plaunama šaltu tekančiu vandeniu.
  • Žemos temperatūros vandens srove plaunamos salotos bei špinatai – po vieną lapelį, mat suaugimo vietose lieka žemių, kenkėjų, kitokių nešvarumų. Porus geriausia plauti perpjautus išilgai pusiau – lengviau išplaunami nešvarumai, susikaupę po įvairiais stiebkočio sluoksniais.
  • Ypač kruopščiai būtina plauti kvapniąsias avietės, kadangi jos dažnai turi nepageidaujamų „priedų“ – kirminėlių. Avietės suberiamos į kiaurasamtį ir trumpai pamerkiamos į šiek tiek pasūdytą vandenį. Tada kirmėlaitės nugriebiamos ir avietės dar kelis kartus perplaunamos švariu šaltu vandeniu.
  • Citrusiniai vaisiai labai mėgsta kontrastinį „dušą“. Juos iš pradžių reikia perlieti verdančiu vandeniu, paskui nuplauti tekančiu šaltu vandeniu.

Šilto „dušo“ mėgėjai

  • Šilto vandens procedūras labiausiai mėgsta visi atvežtiniai vaisiai (obuoliai, bananai, persikai, kriaušės, granatai). Jie plaunami drungnu tekančiu vandeniu su muilu. Vaisius su storesne luobele reikėtų nulupti.
  • Agurkai, patisonai, baklažanai, moliūgai plaunami šiltu tekančiu vandeniu ir švelniai šveičiami šepetėliu.
  • Šepetėlio pagalbos prireiks plaunant ir kitas populiariausias daržoves, kaip antai bulves, burokėlius, morkas, salierus ir kt. Prieš lupant ar skutant jos plaunamos šiltu tekančiu vandeniu, o nuvalius – šaltu.
  • Ypač kruopščiai plaunami arbūzai ir melionai – šiltu vandeniu, būtinai su muilu. Labai nešvarios vietos pašveičiamos šepetėliu.
  • Šiltas vanduo patinka ir spanguolėms. Jos paskleidžiamos kiaurasamtyje nestoru sluoksniu ir perliejamos šiltu vandeniu. Vynuogės taip pat plautinos šiltu tekančiu vandeniu.

Darzoviu patiekalai yra labai naudingi mūsų organizmui, tad kiekviena rūpestinga šeimininkė stengiasi savo šeimą palepinti daržovių patiekalais. Norint gauti naudos iš daržovių ir vaisių, reikia ne tik žinoti, kur jie buvo užauginti ir kaip buvo laikomi prieš patiekiant ant stalo, bet ir mokėti tinkamai juos nuplauti!