Tikriausiai nerastume nei vieno lietuvio, kuris nemėgtų bulvinių patiekalų. Juk su tokiu maistu užaugome beveik kiekvienas ir iki šiol jį valgyti galėtume vos ne kasdien. Bulvinių patiekalų gali būti pačių įvairiausių, pradedant bulvių plokštainiu ar bulviniais blynais ir baigiant cepelinais. Bulvių plokštainis ar bulviniai blynai turbūt daugeliui nėra iššūkis ir juos gali pasigaminti beveik kiekvienas. Tačiau kalbant apie cepelinus, čia jau kitas klausimas. Tikriausiai daug kas mano, kad tai daug įgūdžių ir žinių reikalaujantis patiekalas, kurį gali gaminti tikrai ne kiekvienas. Tačiau žinant tam tikrus dalykus, išsivirti tradicinius cepelinus galės daugelis.
Kad būtų paprasčiau, reikia turėti tam tikrus įrankius
Kad tradiciniai cepelinai būtų paruošiami kur kas paprasčiau, jiems nepakaks tik pačių geriausių ingredientų. Norint juos pagaminti, reikia turėti specialius įrankius. Pirmasis ir turbūt pats svarbiausias yra bulvių tarka. Vargu ar be jos būtų galima išsiversti. Aišku, viską galima būtų padaryti rankomis, tarkuojant su rankine tarka, tačiau jeigu cepelinų reikia padaryti tikrai nemažai, tai tarkuojant rankomis galima užtrukti ir ne vieną dieną. Todėl darbą palengvins ir jį pagreitins elektrinė bulvių tarką. Dar vienas daiktas, kuris yra privalomas, tai speciali drobė, per kurią reikėtų išspausti visą skysti. Geriausiai tam tiktų marlinė medžiaga, tačiau jei jos neturite, iš bėdos tik ir kitokia. Dar vienas, ne ką mažiau svarbus įrankis yra kiaurasamtis. Su juo nesunkiai ir saugiai bus galima ištraukti išvirusius cepelinus iš puodo. Naudojant kitus įrankius, dažnu atveju, cepelinus galima pažeisti ir jų išvaizda tikrai nevilios.
Paslaptys, kad tradiciniai cepelinai būtų dar skanesni
Kad tradiciniai cepelinai būtų dar skanesni, patartina vadovautis šiais patarimais:
- Kuomet tarkuojamos bulves, kartu reikėtų sutarkuoti ir kelis svogūnus, taip pagardinant bulvių tešlą.
- Kad mėsos įdaras būtų sultingesnis, kai mėsa yra gaminama į ją reikėtų įdėti šiek tiek tarkuotų bulvių.
- Jeigu cepelinai yra daromi su varške, į ją galite įmaišyti šiek tiek pakepintų spirgučių.
- Kad cepelinų masė per greitai nepajuoduotų, į sutarkuotus tarkius rekomenduojama įberti šiek tiek citrinos rūgšties.
Su kuo skaniausia valgyti cepelinus?
Tikriausiai pats geriausias pasirinkimas yra tradicinis tai yra grietinė ir spirgučiai. Nors tai ir nėra pats sveikiausias pasirinkimas, tačiau kartais pasilepinti tokiu maistu tikrai galima. Taip pat galima rinktis ir kitokius padažus, vienas iš tokių variantų galėtų būti grietinės ir sviesto padažas.